Solicita Oferta Corporate
Tapas – saber vivir

Tapas – saber vivir
      Tapas sunt gustări miniaturale spaniole servite între mese, cel mai adesea alături de o băutură. În spaniolă „tapa” înseamnă a acoperi sau a pune capac, iar „tapeo” este arta de a a mânca tapas.
      În timpurile mai vechi, tavernele acopereau paharele de sherry cu pâine sau cu felii de carne pentru a le feri de praf sau de muștele care bâzâiau necontenit. De fapt, sarea din șuncă stimula consumul de alcool. Astfel vânzările tavernelor au început să crească, iar proprietarii au început să creeze soiuri cât mai ingenioase de tapas.
       Poți alege dintre patru tipuri de tapas: reci, fripte, cu sos sau calde. Tapas se prepară dintr-o varietate de ingrediente proaspete, dar puternic aromatizate: de la măsline marinate, anșoa, carne de vită, nuci uscate, macrou, sardine, ton, legume și cuburi de brânză Manchego până la mici porții de paella. Unele dintre cele mai populare feluri de tapas conțin cartofi:  „patatas brava”( cartofi prăjiți garnisiți cu sos de roșii picant) sau „tortilla patata”( cartofi fierți în ulei de măsline, la care se adaugă ceapă și ouă ).
       Nicidecum nu trebuie să ratezi varietățile de tapas cu fructe de mare. Dacă ești fanul caracatiței, sepiei, crabului, homarului sau al altor vietăți neobișnuite ale mării, cele mai multe baruri de tapas îți vor lăsa gura apă. Cele mai comune arome sunt usturoiul și uleiul de măsline, însă savoarea tapasului este sporită și de altele precum: boia, șofran, maioneză de usturoi, vin alb sau roșu.
      Spaniolii iubesc viața și lucrurile simple care îi fac să se simtă bine. Tot ce trebuie să faci este să te așezi la o masă dintr-un bar de tapas și să participi alături de localnici la ceea ce ei numesc „tapeo” sau „savoir vivre”. Scopul tapasului este de a-i aduce pe oameni împreună într-un cadru relaxant și plăcut.
Madrid-ul abundă de astfel de localuri, de la bodegi clasice până la spații noi și modern amenajate. Ar fi o încântare să le descoperi la pas, dar cum știm că timpul e limitat, îți vom recomanda noi câteva.
       Trebuie neapărat să treci pe la Bodegas Ricla și pe la Casa Gonzales. Fondate în 1867, respectiv în 1931 ca afaceri de familie, ambele reconstituie imaginea romantică a barurilor spaniole de odinioară. Găsești adevărate comori de mâncare și băutură, preparate în casă. Dacă vrei să fii servit într-o manieră elaborată, mergi la Triciclo. Într-un decor îngrijit ( mese de culoare albă, din lemn ), vei putea să guști tapas de sezon, cu ingrediente exotice: kumquat, frunze de lime kaffir sau urechi de porc.

Încheiem pauza de masă sau mai degrabă călătoria, lăsând imaginația să zboare. Comanzi un pahar de vin la Casa Gonzalez și stai de vorbă cu simpaticul patron, Paco. Între timp, aștepți să-ți aducă și ceva de ciugulit, căci asta-i regula în majoritatea barurilor de tapas din Madrid. 
Autor
Ruxandra Cosma
Facebook Twitter Pinterest

« Inapoi la Blog