Solicita Oferta Corporate

Minunile Mediteranei – uleiul de măsline

Minunile Mediteranei – uleiul de măsline

Minunile Mediteranei – uleiul de măsline
Vrei să simţi savoarea unei salate Caprese, servite pe malul Mediteranei, chiar la tine în bucătărie? Pentru a te bucura de gustul ei autentic, fii sigur că ingredientele alese sunt de cea mai bună calitate.

Uleiul de măsline desăvârşeste preparatele italiene şi le transformă într-o experienţă culinară unică. Din lipsă de timp sau de curiozitate, facem confuzii şi pierdem plăcerea de a mânca. Spre exemplu, care este diferenţa dintre uleiul de măsline virgin şi cel extravirgin?
Alătură-te nouă într-un scurt periplu in lumea verde a măslinelor din care sperăm că vei ieşi mai luminat!
 
„Olea Europaea” sau măslinul este un copac originar din zona Mării Mediterane, Asia şi Africa, veşnic verde şi foarte rezistent la schimbări climatice. Fructele lui sunt utilizate pentru obţinerea uleiului de măsline extravirgin. Chiar dacă pare amuzant şi nimeni nu-l numeşte aşa, uleiul de măsline este un suc, fiindcă se obţine prin zdrobirea fructelor, precum strugurii sau portocalele. Cel mai bun suc este cel proaspăt stors şi băut imediat. Acest lucru este valabil şi pentru uleiul de măsline.

Dar să nu ne abatem prea mult de la subiect şi să revenim la confuziile noastre. J
Uleiul de măsline extravirgin provine din prima presare a măslinelor. Nu are o aciditate liberă mai mare de 8% (acid oleic) şi se spune că are un gust mai bun. Conţine mai multă vitamina A şi E, clorofilă şi magneziu. Contrar celor mai răspândite opinii, încălzirea nu îl face să-şi piardă beneficiile privind sănătatea, ci doar din aromă. Este trist să spunem, dar uleiurile de proastă calitate cărora li se adaugă coloranţi sunt vândute drept uleiuri extravirgine, un fapt grav, în defavoarea consumatorilor. 65% din producţia de ulei de măsline a Italiei este extravirgin.

Uleiul de măsline virgin se obţine din măsline uşor mai coapte decât cele folosite la cel extravirgin. Are o aciditate mai mică de 2%, gust bun, însă aroma este mai slabă decât cea a uleiului extravirgin.
 
Te-ai întrebat vreodată de ce uleiul de măsline se vinde în sticle de culoare verde închis? Lumina distruge uleiul prin oxidare, pierzându-se astfel antioxidanţii benefici pentru sănătate. Este bine de ştiut că uleiul de măsline trebuie păstrat într-un loc ferit de lumină, la temperatura camerei. Ţinut în frigider, uleiul se solidifică şi îşi pierde proprietăţile.
Fiindcă am adus vorba de sticle, pe etichete apare termenul de ulei rafinat. Asta înseamnă că uleiul a fost tratat chimic pentru a se neutraliza gustul puternic de acid. Din punct de vedere al calităţii, este mai slab decât uleiul virgin şi, bineînţeles, mai ieftin. Dacă pe o etichetă apare doar „ulei de măsline”, sticla respectivă conţine un amestec de ulei virgin şi rafinat, cu o aciditate de cel mult 1% şi foarte sărac în aromă.
 
Acum apare cea mai importantă întrebare: care dintre aceste uleiuri este cel mai bun pentru prepararea salatelor? Producătorii autentici de ulei de măsline îl recomandă pe cel extravirgin, datorită prospeţimii şi aromei foarte naturale. De asemenea, uleiul de măsline extravirgin este folosit pentru a prăji alimente. Este cel mai puţin dăunător pentru organism şi are un conţinut ridicat de Omega 3.
 
Deja ţi-am făcut poftă? Mergi şi cumpără uleiul potrivit şi pregăteşte-ţi cea mai bună salată Caprese din viaţa! Poate mai bună decât în Italia. J
Autor
Ruxandra Cosma
 

 
Facebook Twitter Pinterest

« Inapoi la Blog