Solicita Oferta Corporate
Despre ciocolata

Despre ciocolata
*      Ciocolata este cea mai populară aromă de cofetărie în întreaga lume. Ea se obține din boabele arborelui de ciocolată, care crește în Mexic, America Centrală și de Sud. Tehnic vorbind, ciocolata este o vegetală, atâta timp cât provine din boabele arborelui de cacao (cocoa beans).  
*      Olmecii (populație din sud-estul Mexicului) au fost primii care au întrebuințat ciocolata, sub forma unei băuturi. Termenul de „ciocolată” este derivat de le la „xocalatl”, care în limba aztecă însemna „apă amară”. Denumirea dată de greci arborelui de cacao, Theobroma Cacao, se traduce prin „mâncare pentru zei”, date fiind calitățile lui excepționale.
*      Puțini sunt cei care știu că există doar trei feluri de ciocolată: ciocolată neagră, cu lapte și semidulce. Ciocolata neagră este produsă prin adăugarea de grăsime și zahăr și conține lapte în cantități foarte mici sau chiar deloc. Ciocolata cu lapte are în compoziție lapte condensat îndulcit, iar ciocolata semidulce este folosită în bucătărie pentru prepararea biscuiților sau a prăjiturilor. Conform companiei de dulciuri Hershey, în SUA, există standarde de producție a ciocolatei: ciocolata cu lapte trebuie să conțină 10 procente lichior de ciocolată și cel puțin 20 procente unt de cacao; ciocolata semidulce trebuie să conțină 25 procente lichior de ciocolată.
*      Untul de cacao este o grăsime vegetală pură extrasă din boabele de cacao fermentate. Acestea sunt apoi măcinate, devenind o pastă de cacao. Lichiorul de ciocolată este ciocolată pură, în stare lichidă, obținut prin topirea pastei.
*      Știai că ciocolata albă nu există? Dacă ai crezut asta, nu te-ai informat suficient. Ciocolata albă este o combinație de unt de cacao, zahăr și lapte în stare solidă, iar culoarea se apropie de ivoire. Ea a fost inventată în jurul anilor 1970.
*      Albirea sau înflorirea ciocolatei nu înseamnă că a expirat. Stratul albicios care apare pe suprafața ciocolatei este untul de cacao. Acesta,  la temperaturi mai mai mari de 22˚ C, se separă de restul compoziției și, când temperatura scade, se solidifică. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă în urma depozitării ciocolatei la temperaturi nepotrivite și în spații umede.
*      Ganache este un amestec de ciocolată și frișcă folosit ca umplutură pentru praline și trufe, la care se poate adăuga lichior ceai, piure de fructe sau vin.
Un studiu recent te va face să zâmbești. Când bărbaților le e poftă de mâncare, ei au tendința să consume produse grase și sărate. În schimb, femeile își doresc să mănânce ciocolată. Alegerea lor este corectă, deoarece ciocolata conține o substanță stimulatoare asemănătoare cafeinei, dar care nu creează dependență. Teobromina dilată vasele de sânge și este folosită în tratarea hipertensiunii arteriale și a tusei.
Autor
Ruxandra Cosma
Facebook Twitter Pinterest

« Inapoi la Blog