Solicita Oferta Corporate

Aceto Balsamico Tradizionale sau atingerea catifelei

Aceto Balsamico Tradizionale sau atingerea catifelei

Aceto Balsamico Tradizionale sau atingerea catifelei
Imitațiile de aceto balsamico sunt slabe calitativ și sunt, de fapt, oțet de cidru sau de vin la care se adaugă caramel și arome artificiale. Caramelul induce în eroare și face imitația să semene cu autenticul aceto balsamico, dar n-are absolut nicio legătură cu acesta.

Te-am făcut curios? Vrei să afli ce înseamnă aceto balsamico adevarat?
 
       Oțetul balsamic tradițional (Aceto Balsamico Tradizionale) provine din două regiuni din Italia, Modena și Reggio Emilia și este produs respectând metode artizanale care datează din perioada Renascentistă și a Evului Mediu. În acele timpuri, oțetul balsamic ajungea doar la oamenii foarte înstăriți.
       Oțetul balsamic tradițional se obține din două soiuri de struguri albi: Trebianno și Lambrusco. Mustul acestor struguri  se fierbe până când cantitatea se înjumătățește. Rezultă un sirop gros, numit în italiană mosto cotto, care este transferat, în mod succesiv, în diferite tipuri de butoaie, în funcție de lemnul din care sunt fabricate: stejar, castan, cireș, ienupăr sau dud. Oțetul are o perioadă minimă de îmbătrânire de 12 ani, dar poate ajunge până la 18, 25 sau chiar 70 de ani.

        Oțetul balsamic tradițional este un sirop cu o textură vâscoasă, de culoare maro-închis. Atunci când sticla este înclinată, oțetul trebuie să lase pe partea cealaltă o urmă ușor grasă, precum vinul. Aroma este bogată și diferă în funcție de lemnul butoiului în care a fost depozitat. Deși oțetul balsamic are un anumit grad de aciditate, gustul nu este acid.
      Cele două consorții de producători, Modena și Reggio Emilia  supraveghează foarte strict  toate etapele de producție: de la recoltarea strugurilor până la ambalarea și etichetarea sticlelor. Chiar și forma sticlei este înregistrată.
      Pentru a te asigura că oțetul balsamic pe care chelnerul ți-l aduce zâmbitor la masă este unul tradițional, caută pe sticlă ștampila D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta). Aceasta este o certificare din anul 2000 a Uninunii Europene care garantează calitatea ingredientelor și respectarea metodelor artizanale de producție. Sticlele au etichete de trei culori diferite. Cea aurie indică un oțet de cea mai bună calitate, iar prețurile variază între 50 și 100 de euro pe bucată. Un restaurant care se respectă ar trebui să aibă oțet balsamic tradițional, care aduce un plus de savoare oricărui preparat.
      Se recomandă ca oțetul balsamic tradițional să nu fie gătit termic, deoarece căldura duce la pierderea aromei.
 
Acum știi despre ce e vorba, iar data următoare vei sti sa alegi ce e mai bun pentru tine!
Autor
Ruxandra Cosma
Facebook Twitter Pinterest

« Inapoi la Blog