Solicita Oferta Corporate

​Un pic mai mult despre trufele de padure

​Un pic mai mult despre trufele de padure

​Un pic mai mult despre trufele de padure

 
Trufa este o ciuperca hypogenous, ceea ce inseamna ca traieste si creste sub pamant.
Exista un mit vechi care spune ca trufa se naste datorita tunetelor si fulgerelor, mit care are si o baza stiintifica. De fapt, fulgerul loveste in general copaci care au multa apa, cum ar fi stejarul, iar acesta este “gazda” favorita a trufelor.
 
Fiind ciuperci, trufele traiesc in simbioza cu copacii, extragand substantele nutritive si dand la schimb apa si saruri minerale.
Trufa este format dintr-o crusta exterioara, cunoscuta sub numele peridium, si o masa interna, carnoasa, denumita gleba.
 
Exista mai multe tipuri de trufe:
 
Tuber Magnatum Pico
Trufa alba sau Trifola
 
Cand se culege: de la 1 octombrie pana la 31 decembrie (aceste date depinde de regulamentele regionale si se  schimba in fiecare an).
Caracteristici organoleptice: neteda la exterior, culoare galben-ocru sau galben-masliniu. Carnea de la interior este alb-galbuie, cu nuante maro , care variaza in functie de maturitate, tipul solului si planta cu care traieste in simbioza;  de exemplu, trufele care cresc aproape de un stejar au interiorul galben-maro, iar acelea care cresc aproape de fagi sunt mai rosiatice.
Trufa alba are un miros deosebit de puternic si unic, de branza si usturoi; gustul poate fi usor picant si oarecum  similar cu cel de parmezan .
Habitat:  Umbria , Piemont , Toscana, Marche.
 
Tuber melanosporum
Trufa neagra sau trufa de Perigord
 
Cand se culege: de la 15 noiembrie la 15 martie (intodeauna conform regulilor regionale).
Caracteristici organoleptice:  exteriorul este  o suprafata neagra, plina cu negi, cu zone rosiatice la exemplarele nematurizate. Interiorul este negru-maro cu multe vinisoare albicioase. Are o aroma delicata.
Habitat : Appenini Centrali, Piemont si Venetia. Poate fi cultivata pe terenuri  care au fost special impadurite cu anumite specii de arbori .
 

Tuber borchii
Trufa Bianchetto sau trufa alba de primavara
 
Cand se culge: de la 15 ianuarie pana in jurul datei de 30 aprilie.
Caracteristici organoleptice: crusta exterioara este neteda si culoarea poate varia de la alb-ocru la portocaliu inchis sau foarte inchis.
Interiorul este alb la inceput, dar pe masura ce trufa se maturizeaza devine rosu inchis. Are vene mari, ramificate si rare, de culoare alba, care devin mari in timp. Trufa Bianchetto are un miros penetrant de usturoi, uneori aceasta aroma este greu de digerat chiar si dupa ce trufa a fost gatita.
 
Tuber aestivum Vitt.
Trufa neagra de vara sau scorzone
 
Cand se culege:  de la 1 mai pana la 31 august .
Caracteristici organoleptice : exteriorul este de culoare neagra, cu negi proeminenti.
Interiorul este maro cu multe vene de dimensiuni mari.  
Are o aroma mai delicata decat alte trufe negre, similara cu cea a hribilor.
 

Tuber macrosporum
Trufa cu spori mari
 
Cand se culege:  de la 1 septembrie pana la 31 decembrie .
Caracteristici organoleptice : exteriorul este de o nuanta rosu-maroniu, uneori cu pete ruginii, datorate suprafetei sale cu negi. Interiorul este alb-maroniu la trufele tinere si in timp devine ruginiu cu multe vene mai deschise la culoare. Are un miros similar cu cel al pretuitei trufe albe si un gust foarte bun.
Habitat: se gaseste in Europa si America de Nord.
 
In bucatarie, diferitele tipuri de trufe sunt folosite in relatie stransa cu traditiile regiunii din care provin: felurile principale, condimentele si vinurile depind de obiceiurile locale. In orice caz, simplitatea este tema de baza. De fapt, de cele mai multe ori trufa se consuma cruda, in special in cazul pretuitelor trufe albe si negre. Sunt taiate foarte subtire cu un taietor special si feliile se pun peste mancaruri simple care sa nu acopere aroma trufelor. Recomandam sos pe baza de unt pentru trufa alba si sos pe baza de ulei de masine pentru trufa neagra.
 
Alegerea vinului urmeaza aceeasi regula – fie ca este alb sau rosu, vinul trebuie sa fie usor dar cu un buchet intens si persistent.
 
Pentru a curata trufele nu trebuie decat sa le puneti in apa rece timp de cateva minute si apoi sa le curatati usor cu o perie mica. Aceasta operatie trebuie facuta exact inainte de a consuma trufa. Daca nu va fi consumata, trufa trebuie uscata si pastrata la frigider timp de maxim 2 zile.
 
Retete cu trufe, care iti lasa gura apa.

 

Facebook Twitter Pinterest

« Inapoi la Blog